Van A tot Z in
eigen beheer

Wat kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen

Zonnepanelen hebben veel voordelen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee! Door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen hoeft u minder energie af te nemen van uw energieleverancier en gaan uw energiekosten dus omlaag.

Bespaar met zonnepanelen

Kiest u voor zonnepanelen, dan kiest u voor duurzaamheid. De zon is de schoonste en groenste energiebron. Zonnepanelen zorgen er daarnaast ook voor dat de waarde van uw woning stijgt; energiezuinige woningen met lage woonlasten zijn immers aantrekkelijk voor kopers. Kortom, veel voordelen voor u! BespaarPartner biedt een breed assortiment zonnepanelen, waardoor wij voor iedere situatie het perfecte zonnepaneel hebben. Maar hoe werkt een zonnesysteem nou precies? 

Wanneer zijn zonnepanelen interessant?

Steeds meer Nederlanders overwegen om zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Een goede ontwikkeling, want op deze manier wordt er zelf stroom opgewekt. Wilt u ook zonnepanelen? Dan hoeft u minder energie af te nemen van uw energieleverancier. Dit is goed voor het milieu en ook voor uw eigen portemonnee. Zonnepanelen zijn echter niet altijd even interessant. Zo is de windrichting van uw dak bijvoorbeeld van belang. Ligt het dak van uw woning op het zuiden of westen? Dan zijn zonnepanelen wel degelijk interessant. De zon staat namelijk lange tijd op deze panelen, waardoor het rendement hoger is dan panelen die op een dak richting het noorden of oosten liggen. Dit betekent overigens niet dat zonnepanelen geen goede investering zijn wanneer uw dak op het noorden of oosten ligt. Wilt u weten of zonnepanelen interessant zijn voor u? Neem dan contact op met BespaarPartner.

Terugverdientijd

Zonnepanelen zijn een flinke investering. U weet inmiddels ongetwijfeld dat u het geïnvesteerde geld terug kunt verdienen. Doordat u maandelijks minder energie afneemt van uw energieleverancier, bespaart u op deze kosten. Op den duur verdient u uw zonnepanelen dus gewoon weer terug. Uiteraard wilt u dat de terugverdientijd van zonnepanelen zo kort mogelijk is. Dit verschilt echter per installatie. Zo hangt de terugverdientijd bijvoorbeeld af van de ligging van uw dak. Daarnaast is ook het soort zonnepaneel van invloed op de terugverdientijd. Over het algemeen wordt een gemiddelde terugverdientijd van zo’n tien jaar aangehouden.

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Het klinkt ontzettend interessant om zonnepanelen aan te schaffen. Helaas is niet iedere woning geschikt voor zonnepanelen. Uw woning is bijvoorbeeld niet geschikt voor zonnepanelen wanneer het niet uw eigendom is. Huurt u een woning en wilt u toch zonnepanelen? Dan moeten er goede afspraken gemaakt worden met de verhuurder. Daarnaast is een huis zonder eigen dak natuurlijk ook niet geschikt voor zonnepanelen. Een huis zonder eigen dak klinkt wat raar, maar we doelen hier op een appartement in een appartementencomplex bijvoorbeeld. Zo’n appartement heeft geen eigen dak. In dat geval is uw huis natuurlijk ook niet geschikt voor zonnepanelen.

Bent u eigenaar van een woning met een eigen dak? Dan betekent dit niet dat u zonder problemen zonnepanelen kunt plaatsen. Uw dak moet namelijk wel geschikt zijn voor de panelen. Om dit te bepalen, moet u allereerst kijken naar de constructie van het dak. Kan deze het extra gewicht van de zonnepaneleninstallatie bijvoorbeeld dragen? Indien dit niet voor problemen zorgt, dient u ook te kijken naar de ligging van het dak en de hellingshoek. Zonnepanelen op een dak op het zuiden hebben het hoogste rendement. Heeft uw dak een hellingshoek van minder dan 15 of meer dan 45 graden? Dan ligt het rendement lager, wat uw dak minder geschikt maakt voor zonnepanelen.

Wat zijn zonnepanelen?

Duurzame energie speelt vandaag de dag een steeds grotere rol in ons leven. Zo wordt er wereldwijd meer en meer aandacht besteed aan het opwekken van energie met behulp van zon-, wind- en waterkracht. Steeds meer mensen beseffen het belang hiervan en dragen hier een steentje aan bij door zelf energie op te wekken. Dit kan op verschillende manieren. De makkelijkste manier om zelf energie op te wekken is met behulp van zonnepanelen. Niet gek dus dat we op steeds meer daken in onze directe omgeving zonnepanelen terugzien. Ondanks de toenemende populariteit zijn zonnepanelen nog niet bij iedereen bekend. Daarom lichten we hier kort toe wat zonnepanelen nu eigenlijk zijn.

Zonnepanelen zijn grote panelen die voornamelijk op daken van gebouwen geplaatst worden. Het is zowel mogelijk om een zonnepaneel op een plat dak als op een hellend dak te plaatsen. We zien deze panelen echter ook steeds vaker terug in weilanden in een veldopstelling en zelfs op het water. Zonnepanelen doen niets anders dan het omzetten van zonne-energie in elektriciteit. De panelen zijn voorzien van zonnecellen, die de zonnestralen opvangen. Naast zonnestralen zijn de meeste panelen echter ook in staat om (fel) daglicht om te zetten in energie. Met behulp van omvormers wordt het (zon)licht omgezet. Hierdoor kunt u het als stroom gebruiken om elektrische apparaten in uw woning op te laten werken.

Wie heeft zonnepanelen uitgevonden?

Mensen proberen al sinds jaar en dag om energie op te wekken met behulp van zonnepanelen. Het begon allemaal al bij de Griekse filosoof Aristoteles, die al voor Christus leefde. Destijds bleef het echter beperkt tot ideeën om huizen zo te bouwen om de warmte van de zon zo goed mogelijk te benutten. Er gingen vervolgens behoorlijk wat jaren overheen voordat het eerste zonnepaneel uitgevonden werd. Het begon allemaal bij de Fransman Alexander-Edmond Becquerel. In 1839 ontdekte hij het zogeheten fotovoltaïsche effect, een zonnecel die licht omzet in elektriciteit. Hij bouwde een speciale installatie, die energie bleek op te wekken zodra deze blootgesteld werd aan zonlicht.

Toch is Becquerel niet de uitvinder van de zonnepaneel zoals we die vandaag de dag kennen. Het eerste paneel dat enigszins vergelijkbaar is met die van tegenwoordig werd namelijk geproduceerd door de Amerikaanse wetenschapper Charles Fritts. Bij de ontwikkeling van het zonnepaneel maakte hij echter wel gebruik van de bevindingen van Becquerel. Daarnaast maakte Fritts dankbaar gebruik van de kennis van Willoughby Smith, die de fotogeleiding via selenium ontdekte. Door deze kennis met elkaar te combineren slaagde hij erin een paneel te ontwikkelen dat energie opwekte met behulp van de zon.

Het rendement van de panelen die destijds ontwikkeld werden was niet om over naar huis te schrijven. In jaren na de uitvinding van Fritts werd er dan ook nog talloze malen geschaafd aan de panelen. In 1954 ontwikkelden de Amerikaanse onderzoekers Daryl Chapin, Calvin Fuller en Gerard Pearson de fotovoltaïsche siliconencel. Vanaf 1958 werd deze zonnecel ingezet voor het opwekken van energie door onder meer satellieten. Doordat de panelen bijzonder duur waren en nog geen hoog rendement behaalden, werden ze nauwelijks gebruikt. Vanaf pak hem beet 2010 werden de panelen pas betaalbaar voor particulieren. Bovendien lag het rendement rond dat jaar ook stukken hoger dan voorheen. De terugverdientijd van zonnepanelen werd hierdoor korter, waardoor het interessanter werd om ze aan te schaffen. 

Welke zonnepanelen zijn er?

Wilt u zonnepanelen op uw dak? Dan bent u bij Bespaarpartner aan het juiste adres. De meeste mensen die zonnepanelen willen adviseren wij om met ons een afspraak te maken, dit kan bij ons op kantoor of bij u thuis.

Met uw zoektocht naar zonnepanelen krijgt u ongetwijfeld een groot aantal resultaten. Voordat u begint aan uw zoektocht, is het handig om te weten dat er verschil zit in zonnepanelen. Veel mensen hebben hier echter geen weet van. Zo denkt u waarschijnlijk dat een zonnepaneel een zonnepaneel is. Dit is op zich ook vrij logisch te verklaren. De panelen lijken van een afstandje namelijk behoorlijk op elkaar. Daarbij komt dat alle zonnepanelen (dag)licht omzetten in energie. Toch zit er wel degelijk verschil in zonnepanelen.

Op het gebied van zonnepanelen hebben de laatste jaren behoorlijk wat ontwikkelingen plaatsgevonden. Dit heeft er onder meer in geresulteerd dat er tegenwoordig verschillende soorten zonnepanelen zijn. Zo kennen we inmiddels zonnepanelen met polykristallijn, monokristallijn en dunne film. Voordat u een weloverwogen keuze kunt maken, moet u weten hoe deze panelen precies werken en wat de verschillen zijn. Wij helpen u hier graag een handje bij. Daarom zetten we de drie verschillende soorten zonnepanelen hieronder op een rijtje.

Polykristallijn

De daken van veel woningen zijn voorzien van polykristallijn zonnepanelen. Deze panelen bevatten speciale kristallen. Bij de productie van polykristallijn panelen wordt vloeibare silicium gebruikt. Dit vloeibare materiaal giet men in grote blokken, waarin het materiaal hard wordt. Zodra de silicium uit gaat harden ontstaan er kristallen. Deze kristallen zijn verschillend van vorm en grootte en komen door het hele blok voor. Wanneer de blokken uitgehard zijn, worden hier vervolgens plakken van gezaagd. Deze plakken worden gebruikt in polykristallijn zonnepanelen.

Doordat de kristallen verspreid over het gehele paneel voorkomen, kan het ene paneel een hoger rendement hebben dan het andere paneel. Deze zonnepanelen wekken uiteraard energie op bij direct licht, maar doen het ook goed bij indirect licht. De kleur van polykristallijn zonnepanelen is vaak blauw en niet zwart. Dit komt doordat de kristallen op verschillende plekken in het paneel voorkomen en niet strak op elkaar zitten.

Monokristallijn

Naast polykristallijn zonnepanelen zien we op Nederlandse daken ook geregeld monokristallijn zonnepanelen terug. Wat het verschil is met het soort zonnepaneel dat we hierboven behandelden? Dat zit hem voornamelijk in het gebruik van kristal in het zonnepaneel. Bij de productie van polykristallijn zonnepanelen worden meerdere losse kristallen per paneel gebruikt. In het geval van een monokristallijn paneel gebruikt men één groot kristal. Dit kristal komt tot stand door het trekken van staven uit siliciumsmelt. De platen die ontstaan als gevolg van het verzagen van de staven, worden gebruikt voor zonnepanelen.

Doordat monokristallijn zonnepanelen uit slechts één kristal bestaan, doen deze panelen het beter bij direct licht dan polykristallijn panelen. Het verschil in rendement tussen deze twee panelen is echter niet bijzonder groot. Er is overigens nog een ander belangrijk verschil tussen polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen. Zo zijn panelen van monokristallijn altijd zwart van kleur, terwijl polykristallijn zonnepanelen een blauwe kleur hebben.

Dunne film

Zonnepanelen komen eveneens voor in de variant dunne film. Deze panelen verschillen op een aantal gebieden van de polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen. Allereerst wordt er bij de productie van dunne film zonnepanelen gebruikgemaakt van de materialen koper, indium en selenide. Dit zijn echter verschillen die aan de buitenkant van het paneel niet opvallen. Qua uiterlijk verschillen dunne film panelen echter ook behoorlijk van de twee soorten zonnepanelen die we hierboven behandelden.

Het eerste uiterlijke verschil zit hem in de kleur. Dunne film zonnepanelen zijn namelijk altijd zwart. Nu is dit bij monokristallijn zonnepanelen ook het geval. Verschil is dat bij dunne film panelen ook het frame zwart is, waardoor er geen sprake is van kleurverschil. Daarbij komt dat deze zonnepanelen een stuk kleiner zijn dan de twee soorten die we hierboven behandelden. De breedte van de drie soorten panelen is doorgaans 1 meter, maar dunne film zonnepanelen zijn vaak minder lang. Dit betekent dus dat u meer dunne film zonnepanelen op uw dak moet hebben om hetzelfde rendement te halen als mono- of polykristallijn zonnepanelen.

Zonnepanelen en optimizers

De installatie van zonnepanelen is behoorlijk complex te noemen. U kunt het echter nog een stukje ingewikkelder maken. Hoe? Door te kiezen voor optimizers. Steeds vaker zien we dat mensen ervoor kiezen om zonnepanelen met optimizers te plaatsen. Bent u nog niet thuis in de wereld van de zonnecollectoren? Dan zegt het woord optimizer u ongetwijfeld niets. Een optimizers is in feite niets anders dan een micro-omvormer. Het onderdeel zorgt ervoor dat alle zonnepanelen afzonderlijk uitgelezen worden en niet als één geheel. Dit gebeurt wel wanneer er geen optimizers aanwezig zijn.

Een optimizers wordt altijd tussen de zonnepaneleninstallatie geplaatst. Alvorens ze worden aangesloten op de centrale omvormer, worden optimizers aangesloten op de kabels van de panelen. Op deze manier kan de extra stroom die wordt opgewekt met optimizers ook omgezet worden in bruikbare stroom.

Zonnepanelen met optimizers

Gaat u zonnepanelen op uw dak plaatsen? Dan kiest u er zelf voor of u deze panelen al dan niet wilt voorzien van optimizers. Om een weloverwogen keuze te maken, is het natuurlijk wel makkelijk om te weten in welke situaties u voor optimizers kiest. Wij raden u aan uw installatie te voorzien van optimizers in het geval van een niet-ideale zonsituatie. Hier is bijvoorbeeld sprake van wanneer een deel van uw panelen in de zon ligt en het andere deel in de schaduw. Optimizers zijn ook aan te raden wanneer uw panelen in verschillende lengterichtingen liggen.

Een ongunstige zonsituatie heeft invloed op het rendement van de panelen. Dit geldt eveneens voor panelen die in verschillende lengterichtingen liggen. Optimizers kunnen u van dergelijke problemen verhelpen. Met deze extra optie worden de panelen namelijk stuk voor stuk uitgelezen. Is er een zonnepaneel dat minder presteert? Dan heeft dit geen gevolgen voor de opbrengst van de overige panelen op uw dak. Dit is wel het geval wanneer u uw zonnepaneleninstallatie niet voorziet van optimizers.

Zonnepanelen zonder optimizers

Denkt u nu dat het altijd verstandig is om een zonnepaneleninstallatie te voorzien van optimizers? Dat kunnen wij ons voorstellen. Toch is het gebruik van optimizers niet altijd aan te raden. Liggen uw panelen bijvoorbeeld allemaal in dezelfde lengterichting op uw dak? Of is er geen sprake van schaduwvorming op één of meerdere panelen? Dan is het overbodig om uw installatie te voorzien van optimizers.

Indien al uw panelen evenveel zon opvangen, is het rendement van de panelen doorgaans even hoog. Het is dan zinvoller om voor een serieschakeling te kiezen met daarbij één omvormer. U kunt uiteraard alsnog kiezen voor optimizers, maar het voordeel hiervan is te verwaarlozen. Daarbij komt dat een optimizer behoorlijk duur is wanneer de panelen allemaal in dezelfde richting liggen en nagenoeg evenveel zon opvangen.

Welke zonnepanelen hoogste rendement?

De prijs van zonnepanelen is de laatste jaren flink omlaag gegaan. Toch is het nog steeds een flinke investering om uw dak vol te gooien met panelen. Gelukkig verdient u uw investering op termijn weer terug. Hoeveel jaar het duurt voordat u uw geld terug heeft? Dat hangt af van het soort zonnepaneel dat u kiest. Het rendement verschilt namelijk per paneel. Uiteraard wilt u de investering in zonnecollectoren zo snel mogelijk terugverdienen. Daarom zoekt u vast en zeker naar de zonnepanelen met het hoogste rendement. Maar welke zonnepanelen hebben eigenlijk het hoogste rendement? We zetten ze hieronder voor u op een rijtje.

1. Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen hebben de hoogste opbrengst. Dit komt doordat er bij de productie gebruik wordt gemaakt van slechts één kristal. Door dit enkele kristal werken monokristallijn zonnepanelen het beste bij direct licht.

2. Polykristallijn zonnepanelen

Na de monokristallijn zonnepanelen hebben polykristallijn zonnepanelen het hoogste rendement. Deze panelen bestaan uit meerdere kristallen, wat het lagere rendement bij direct licht verklaart. Bij indirect licht is het rendement van polykristallijn zonnepanelen wel iets hoger dan bij monokristallijn panelen.

3. Dunne film zonnepanelen

Wanneer we kijken naar het rendement van dunne film zonnepanelen, zien we dat dit betrekkelijk hoog is. Waarom deze panelen dan toch op een derde plek staan? Omdat de panelen kleiner zijn dan de twee soorten die we hierboven behandelden. Om hetzelfde rendement te behalen, moet u dus meer panelen aanschaffen. Dit maakt de aanschaf van dunne film zonnepanelen een stuk duurder.

Zonnepanelen of daglichtpanelen?

Heeft u zonnepanelen op uw dak liggen? Dan wekt u stroom op zodra de panelen blootgesteld worden aan zonnestralen. In Nederland schijnt de zon met name in het voorjaar en de winter. In het najaar en in de winter zijn er zo nu en dan ook zonnige dagen, maar dit zijn er niet veel. Veel mensen denken daarom ook dat zonnepanelen alleen in de lente en zomer stroom opwekken. Dit is echter een misvatting. Het is namelijk niet zo dat er alleen stroom opgewekt wordt op zonnige dagen. Houdt de bewolking het zonlicht tegen? Dan betekent dit niet dat uw zonnepanelen helemaal geen stroom opleveren. Ook bij daglicht wekken panelen namelijk stroom op.

Doordat zonnepanelen ook stroom opwekken bij daglicht, vragen veel mensen zich af waarom ze geen daglichtpanelen heten. Deze gedachtegang kunnen wij ons enigszins voorstellen. De reden dat zonnepanelen geen daglichtpanelen heten, is omdat er ook speciale panelen voor daglicht op de markt zijn. Het verschil zit hem met name in het rendement. Zo wekken zonnepanelen meer op wanneer de zon schijnt dan bij daglicht. U heeft daarentegen juist weer meer aan daglichtpanelen wanneer de zon niet schijnt of zich verschuilt achter de wolken.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen op uw dak bent u duurzaam bezig. Zodra de panelen blootgesteld worden aan de zon, wordt er namelijk energie opgewekt. Met behulp van omvormers wordt dit omgezet in stroom die u kunt gebruiken. Het rendement van zonnepanelen is met name hoog in het voorjaar en de zomer. Dan is het aantal zonuren gewoonweg een stuk hoger dan in de rest van het jaar. In de herfst en winter schijnt de zon immers een stuk minder of bevindt deze zich vaak achter de wolken. Dit wil echter niet zeggen dat zonnepanelen dan geen stroom opwekken. Dit gebeurt namelijk ook al bij blootstelling aan daglicht.

Veel mensen denken dat lange, hete zomers goed zijn voor zonnepanelen. U moet echter weten dat het rendement van panelen een stuk lager is bij hoge temperaturen. Het rendement ligt een stuk hoger op een zonnige, koude dag. Dit komt ’s winters zo nu en dan voor. De dagen zijn dan echter een stuk korter, waardoor het rendement over het algemeen alsnog lager uitvalt dan in de zomer.

Daglichtpanelen

Waar zonnepanelen de laatste jaren aan populariteit gewonnen hebben, zijn daglichtpanelen voor de meeste mensen nog niet zo bekend. Op zich logisch, want ze worden geregeld verward met zonnepanelen. Hoe dit komt? Waarschijnlijk omdat zonnepanelen ook stroom opwekken bij daglicht. Zonlicht is dus niet noodzakelijk om toch zelf energie op te kunnen wekken.

Waarom u dan voor daglichtpanelen zou kiezen? Omdat deze panelen het hele jaar door stroom opwekken. Dit is met zonnepanelen ook het geval. Grote verschil is dat daglichtpanelen aanzienlijk beter presteren bij daglicht dan zonnepanelen. Laatstgenoemde panelen zijn nou eenmaal veel meer afhankelijk van de zon. In de wintermaanden ligt het rendement van daglichtpanelen wel lager dan de rest van het jaar. Dit is echter logisch te verklaren. De dagen zijn dan immers korter, waardoor het minder lang licht is. In het voorjaar en de zomer ligt het rendement van daglichtpanelen echter wel behoorlijk hoog.

Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen zijn behoorlijk duur in de aanschaf. Ondanks dat het een flinke investering is, kijken maar weinig mensen op of om naar hun panelen. Zodra de installatie geplaatst is, wordt verwacht dat zonnepanelen gewoon hun werk doen. De eerste tijd ervaart u ongetwijfeld geen problemen met de panelen. Na verloop van tijd kan het rendement echter steeds iets lager worden. Veel mensen denken dat dit te wijten is aan de zonnepanelen zelf. Dit kan inderdaad, maar de kans is groot dat de oorzaak bij uzelf ligt. De zonnepanelen moeten zo nu en dan namelijk ook onderhouden worden. Op den duur kan zich namelijk vuil ophopen op de zonnecellen. Het merendeel spoelt weliswaar weg door de regen, maar er blijft vaak ook vuil achter. En hoe meer vuil er aanwezig is op de panelen, des te lager het rendement.

Wanneer we het hebben over onderhoud van zonnepanelen denken veel mensen aan schoonmaken. Het is echter ook belangrijk om zo nu en dan de staat van uw zonnepanelen te inspecteren. De meeste panelen gaan behoorlijk wat jaren mee, maar er kunnen natuurlijk altijd beschadigingen ontstaan. Zo kunnen de panelen zelf beschadigd raken. Het is echter ook mogelijk dat kabels of omvormers gebreken gaan vertonen. Door uw zonnepanelen regelmatig te controleren, komen dergelijke problemen vroegtijdig aan het licht

Hoe zonnepanelen onderhouden?

Wilt u dat het rendement van uw zonnepanelen hoog blijft? Dan is het zaak ze geregeld te onderhouden. Dit kunt u doen met behulp van een emmer water met een sopje. Gebruik voor het boenen van de panelen bijvoorbeeld een doekje of zachte borstel. Ga echter wel voorzichtig te werk. Zonnepanelen bevinden zich doorgaans namelijk op aanzienlijke hoogte. Werk daarom ook altijd met valbeveiliging wanneer u zelf uw dak op gaat. Vindt u het maar niets om te werken op hoogte? Laat uw zonnepanelen dan onderhouden door een gespecialiseerd bedrijf.

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen worden niet alleen blootgesteld aan zon, maar ook aan regen. Hierdoor denkt u mogelijk dat de panelen goed schoon blijven. Het merendeel van de rommel spoelt inderdaad van uw zonnecollectoren af wanneer het regent. Dit is echter lang niet altijd het geval. Zo blijft er bijvoorbeeld vaak vogelpoep achter op de panelen. Indien er veel rommel op uw zonnepanelen achterblijft, gaat het rendement van de panelen omlaag. De collectoren worden namelijk deels bedekt en wekken daardoor minder energie op. Wilt u niet dat uw rendement achteruitgaat? Maak uw panelen dan regelmatig schoon.

Wanneer zonnepanelen schoonmaken?

Om het rendement van uw zonnepanelen hoog te houden, moet u ervoor zorgen dat de panelen schoon blijven. Steeds meer mensen zien dit gelukkig in. Probleem is alleen dat het voor de meeste mensen nog een raadsel is wanneer zonnepanelen schoongemaakt moeten worden. Wij raden u aan dit in het voorjaar te doen. Maak uw panelen bij voorkeur schoon in maart of april. Waarom juist in deze maanden? Dat is natuurlijk vrij logisch. In de maanden mei, juni en juli schijnt de zon namelijk volop. Indien uw panelen in die maanden niet schoon zijn, heeft dit gevolgen voor de hoeveelheid stroom die u opwekt. Maak uw panelen daarom jaarlijks schoon voordat de zonnige maanden aanbreken.

Rendement

Bij zonnepanelen draait het natuurlijk allemaal om het rendement. Hoe meer zon, des te hoger het rendement van uw panelen. Een hoger rendement betekent automatisch dat u minder stroom af hoeft te nemen van uw energieleverancier. Hierdoor dalen uw maandelijkse lasten. Het rendement van uw panelen kan op bepaalde dagen minder zijn dan normaal. Dit kan komen doordat de zonnecollectoren vies zijn. Een laag rendement kan echter ook veroorzaakt worden door het weer. Hieronder lichten we verschillende weersomstandigheden uit.

Zonnepanelen bij bewolking

Het is een misvatting dat zonnepanelen enkel energie opwekken op zonnige dagen. Het rendement ligt hoger wanneer de zon schijnt, maar op bewolkte dagen wekken panelen ook wel degelijk energie op. Denk dus niet dat zonnepanelen alleen in het voorjaar en de zomer nuttig zijn. Dit is namelijk niet het geval. Ook wanneer de zon zich ´s winters schuilhoudt achter de wolken, wekken zonnepanelen wel degelijke energie op.

Zonnepanelen bij onweer

Zo nu en dan kan het hevig onweren in Nederland. Indien er een onweersbui aan zit te komen, pakken donkere wolken zich samen. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor uw zonnepanelen. Waarom? Omdat de lichtintensiteit een stuk lager is als gevolg van de donkere wolken. Aangezien het een stuk donkerder is, ligt het rendement van uw panelen ook aanzienlijk lager dan op heldere dagen.

Zonnepanelen bij hagel

Net als bij onweer is het bij hagel vaak ook donker. Logischerwijs is het rendement van uw zonnepanelen dan ook lager dan op zonnige dagen. Veel mensen zijn daarnaast bang voor schade aan hun panelen als gevolg van een flinke hagelbui. Dit is echter niet nodig. Zonnepanelen worden namelijk uitvoerig getest, ook op een hagelbui. Zo worden er dikke ijsballen met hoge snelheden op de panelen geschoten. Dit gebeurt op verschillende plekken, zodat men er zeker van is dat zonnepanelen bestand zijn tegen hagel.

Zonnepanelen bij warm weer

Het rendement van zonnepanelen ligt het hoogst op zonnige dagen. Men denkt hierdoor vaak dat de panelen veel energie opwekken op hete zomerdagen. Dit is echter niet het geval. Zonnepanelen wekken juist minder op wanneer ze erg heet zijn. Toch betekent dit niet dat het rendement hoger ligt op koude dagen met veel zon, zoals in de winter. De dagen zijn dan veel korter, waardoor zonnepanelen korter worden blootgesteld.